Als het gaat om productiviteit is de key to succes niet het onvermoeibaar werken, maar de mindset. Hoe heerlijk is het om aan het eind van de dag alle taken van je to-do lijst af te kunnen strepen. Om het gevoel te hebben dat je écht een goede dag hebt gehad. Door je hersenen te trainen kun je dit gevoel elke dag bereiken en zo kun je grote stappen zetten richting je business-related goals en ideeën.
In de praktijk is het soms lastig om je tijd optimaal te besteden en te groeien zonder jezelf op te branden. Toch is het belangrijk om de balans tussen werk en privé te behouden. Dat houdt in dat je efficiënt aan de slag moet gaan en dat je afscheid moet nemen van uitstelgedrag.
De leugen van multitasking
Een van de grootste misvattingen over productief zijn, is dat het mogelijk is om meer gedaan te krijgen door meerdere dingen tegelijk te doen. Hoewel dit in theorie een slim idee lijkt, vertraagt het in feite de hoeveelheid werk die je kunt doen – en nog belangrijker – de kwaliteit van wat je doet. Dat komt omdat het niet echt multitasking is; in plaats daarvan flitsen de hersenen snel heen en weer tussen taken.
Zie het als wakker worden in het donker en het aanzetten van een fel licht. Je hersenen werken op dezelfde manier. Elke keer als het overschakelt van taak naar taak, heeft je brein een moment nodig om zich aan te passen. Hoe meer er wordt gewisseld, hoe meer je hersenen moeten ”bijblijven”. Dit is niet alleen tijdverspilling, maar het voorkomt ook dat het brein in een diepe staat van concentratie komt waarin het creatief kan zijn, problemen kan oplossen en een hoog kwaliteitsniveau van output kan produceren.
Tijd blokkeren is waardevol
Een manier om toegang te krijgen tot deze diepe staat van concentratie en alle productiviteit die daaruit voortvloeit is de tijdblokmethode. Zet bijvoorbeeld twee uur opzij om een project af te ronden als enige taak; elimineer je jezelf van alle andere afleidingen tijdens een tijdsblok. Na verloop van tijd zal je er een gewoonte van maken om in deze staat te werken, en jij, zelfs als een drukke maker, zal die ooit plezierige afleiding van bijzaken alleen nog maar afleidend vinden.
Verwijder items van de to-do lijst
Stel prioriteiten. Dit zal helpen om overweldiging te verminderen. Denk na over wat absoluut belangrijk is om af te krijgen en bewaar alles wat minder dringend is voor een andere keer. Probeer niet meer dan drie “grote” items op je to-do lijst te hebben en groepeer taken die geen diepe concentratie vergen (zoals het beantwoorden van e-mails, het opvolgen van klanten en het communiceren met je publiek op sociale media) als één taak.
Houd in gedachten dat het menselijk is om deel te nemen aan de “planning fallacy” – een term die psychologen gebruiken als het gaat om het onderschatten van je beschikbare tijd. Door prioriteiten te stellen en je takenlijst te beperken, kun je een realistischer tijdsbestek uittrekken om de belangrijkste taken af te werken zonder het gevoel te hebben voortdurend achter te lopen op schema.
Neem pauzes
Dit is een essentieel onderdeel van het verhogen van je productiviteit. Als je een taak hebt voltooid kun je een moment nemen om iets leuks te doen – bij voorkeur iets waarbij je niet op het scherm hoeft te kijken. Het hoeft geen lange pauze te zijn, vijf minuten is al genoeg. Het belangrijkste van deze minipauzes is dat je er bij stilstaat en geniet van de actie die je op dat moment onderneemt. Je hersenen geven dopamine af als je een taak van je lijstje afstreept, dus als je dat samen met een leuke activiteit doet, voelt dat als een feest voor de geest. Bovendien krijg je zo meer uithoudingsvermogen en energie voor de andere taken die je nog moet doen.
Kort samengevat; train your brain, werk aan éen taak tegelijk, gebruik tijdblokken, elimineer afleidingen, stel prioriteiten en take breaks. Wedden dat jouw mentaliteit een boost krijgt?
Mocht je nog een fijne plek zoeken waar je gefocust aan de slag kunt gaan met deze tools, ontdek dan of onze flexwerkplekken bij jou passen.