Een ruimte boeken in de zomer? Ontvang tot wel 40% korting! Meer informatie…

Boost je creativiteit met deze vier tools

Iedereen is creatief. Ja, jij ook. We hebben het overigens niet over het maken van een schilderij, maar over creatief denken. We moeten namelijk allemaal creatief denken in ons dagelijks leven, maar dit doen we vaak onbewust. Als we aan creativiteit denken, komen we namelijk al snel uit bij mensen als Mozart, Picasso, Einstein – mensen met welbekend talent. In onze cultuur heerst het idee dat alleen bepaalde mensen creatief zijn. Je bent het, of je bent het niet. Nou, daar klopt dus niets van.

Creativiteit wordt namelijk gedefinieerd als het vermogen om nieuwe ideeën te vormen en dat doet iedereen dagelijks. Sterker nog, creatief denken is net zo natuurlijk voor mensen als zwemmen is voor een vis. Ja, echt. Denk maar aan alle keren dat je een etentje hebt georganiseerd, een verjaardagscadeau hebt samengesteld of een toespraak hebt geschreven. Creatief denken zit in je systeem! Volgens Mark Twain is creatief denken een leerproces; je mind is een spier die je kunt trainen en beheersen. De truc is gewoon om al je gedachten, beelden, feiten en ervaringen te combineren. Don’t worry; dit klinkt moeilijker dan het is. Hier dan ook vier tools om je creatief vermogen routinematig te bevorderen!

01 | Ga erop uit en leer meer mensen kennen

We hebben allemaal de neiging om ons te omringen met mensen die op ons lijken en dezelfde kijk op het leven hebben. Dit betekent echter dat onze mind een beetje ‘lui’ wordt. Onze aannames worden niet in twijfel getrokken en onze opvattingen worden vaak versterkt. Als je de tijd neemt om er actief op uit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten – en vooral meer diverse mensen, die niet zo op jou lijken – kun je je veronderstellingen in twijfel trekken. Zonder dat je het beseft, ga je ruimer denken en de dingen anders zien.

02 | Grijp nieuwe kansen en probeer nieuwe dingen

Wat doe je als je niet weet hoe iets werkt? Bingo, je gaat oplossingen zoeken. Het is echt de moeite waard om jezelf uit te dagen door een nieuwe vaardigheid te leren, of iets te doen wat je moeilijk vindt, alleen al vanwege het effect dat het zal hebben op je mind

03 | Doe iets nieuws of iets ouds op een gloednieuwe manier

Oftewel, stap uit je routinematige patroon. Zoals Picasso zei: “Ik doe altijd datgene wat ik niet kan doen, zodat ik kan leren hoe ik het moet doen.” 

04 | Ga wandelen

Misschien een beetje onverwachts in dit rijtje, maar wandelen dwingt je te vertragen en helpt je dingen op te merken. Die dingen worden ruwe vormen van creativiteit.  De wetenschap heeft aangetoond dat buiten wandelen het geheugen en de aandacht verbetert. Cognitieve vaardigheden zoals geheugen, planning en het verwerken van informatie nemen bijna parallel af met het vermogen om vloeiend te lopen. Op het meest basale niveau geeft lopen letterlijk het gevoel dat je vooruitkomt, wat het perfecte tegengif is voor al die keren wanneer je niet zeker weet hoe je verder moet. Walk it out!

Creativiteit vraagt simpelweg dat we onze verbeelding gebruiken om problemen op te lossen. Je hoeft echt niet te tekenen om dat te doen. Sterker nog, uiteindelijk hoef je er niet eens meer over na te denken. Het komt vanzelf. Denk daar maar eens over na. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt van ons een maandelijkse nieuwsbrief met interessante en vakgerelateerde artikelen. Je kan je altijd weer uitschrijven indien je deze niet meer wil ontvangen

Netwerkevent 6 april

Breid je netwerk uit bij Space to Create! Kom naar onze gratis netwerkborrel op donderdag 6 april.

Boost je creativiteit met deze vier tools

* Externe lunch wordt door ons georganiseerd bij een selectie van restaurants in de buurt (max 5 min lopen)