Boek in de zomer, minimaal 20% korting op jouw ruimte! Meer informatie…

Brainstormen, hoe doe je dat?

Brainstormen doe je meestal om twee redenen: je begint aan een nieuw project en wilt zoveel mogelijk ideeën verzamelen of je komt er even helemaal niet uit en wilt hulp van anderen inschakelen. In beide gevallen geldt dat brainstormen je op weg kan helpen. Zo’n sessie is er namelijk voor bedoeld dat er nieuwe, creatieve ideeën naar voren komen. Ideeën waar jij misschien nog helemaal niet aan had gedacht! Maar, hoe pak je zo’n sessie aan? Waar begin je en (nog belangrijker) wanneer stop je? Brainstormen, hoe doe je dat eigenlijk?

Wat is een brainstorm?

Voor de meeste mensen betekent brainstormen: even rond de tafel zitten en ideeën uitwisselen. Maar brainstormen is meer dan dat. Oorspronkelijk sloeg de term op een methode om in een groep – maar ook alleen – ideeën te ontwikkelen. Tijdens een brainstormsessie verkrijg je op een snelle en creatieve manier veel nieuwe ideeën over een onderwerp of vraagstuk. Er wordt zoveel mogelijk bedacht. 

Waarom brainstormen?

Brainstormen is handig, maar ook heel leuk! Een sessie zorgt voor verbinding en draagvlak, verbetert de groepsdynamiek en levert vaak creatieve out of the box ideeën op. Het geeft een enorme boost om samen tot toffe ideeën te komen. Bij Space to Create wordt daarom regelmatig gebrainstormd. Over onze marketing, website optimalisaties, nieuwe opstellingen voor kantoren en meer. Dit doen we vaak met een diverse groep mensen — zo schuiven bijvoorbeeld ook marketeers, designers en developers aan, ook al gaat het misschien helemaal niet over design. We geven iedereen de ruimte om mee te denken en zo komen er vaak hele gave ideeën naar voren. Wij geloven dat je een brainstorm dus ook prima kunt inzetten voor teambuilding of om een samenwerking te verbeteren. Probeer het maar eens!

Regels bij brainstormen

Bijna iedereen heeft wel ervaring met brainstormsessies die uren duren en geen resultaten opleveren. Zonde van je tijd en bovendien totaal niet de bedoeling van de techniek. Daarom kan het geen kwaad om een aantal regels op te stellen voor je brainstormsessie: 

  • Geen kritiek. Stel je oordeel even uit. Alle ideeën worden geaccepteerd en zijn meer dan welkom.
  • Bedenk zo veel mogelijk ideeën. Streef naar kwantiteit en variatie & geef vooral niet op! Dat verhoogt de kans op een topidee.
  • Freewheel. Spring van hak op de tak; wilde, gekke ideeën zijn toegestaan. Verloopt het wat chaotisch? Prima zo.
  • Hitchhike. 1 + 1 = 2, dus lift vooral mee op andermans ideeën. Blijf niet in je eigen hoofd hangen! 

Bekendste brainstormtechnieken

Tijdens een brainstormsessie worden vaak technieken gebruikt om je op een andere manier tegen een vraag aan te laten kijken, om ideeën te bedenken of slim te kiezen. Deze brainstorm technieken zijn uiteraard niet essentieel, maar kunnen helpen als je vast komt te zitten (en/of dit wilt voorkomen). 

  • Brainwriting
    Één van de bekendste brainstormoefeningen is brainwriting. Het gaat bij deze techniek om kwantiteit, kwantiteit, kwantiteit. Vijftien ideeën in vijf minuten moet zeker lukken. Stel je doel ook vast op die manier: ‘In 5 minuten genereren we 15 ideeën voor probleem X.’ Je kijkt niet bij elkaar en geen enkel idee is raar of gek. Er wordt dus alleen geschreven en niet beoordeeld. Je vult elkaars ideeën later aan en brengt zo de ‘flow’ op gang. Kost het moeite om op gang te komen? Schrijf willekeurig een paar woorden op, bijvoorbeeld ‘planten’, ‘cultuur’ en ‘hoed’. Verbind je probleemstelling met deze woorden en je brein verzint vanzelf ideeën.
  • Omgekeerd brainstormen
    Bedenk ideeën om het probleem juist erger te maken. Het tegenovergestelde van deze ideeën helpen je om te ontdekken hoe je het probleem wél kunt oplossen.
  • Mindmapping
    Deze brainstormtechniek wordt vaak gebruikt als mensen moeten leren en onthouden. Bij een mindmap kies je één centraal thema. Vanuit dit thema teken je lijntjes naar zaken die hieraan gerelateerd zijn. Dit kan in de vorm van afbeeldingen, teksten, plaatjes, enzovoort. Uiteindelijk ontstaat er een web van met elkaar verbonden elementen, die allemaal terug te leiden zijn naar jouw focusthema. Kleine tip: houd de scope klein en zorg voor duidelijke randvoorwaarden. De opdracht ‘Bedenk een spel voor volwassenen gebaseerd op het spel waar je vroeger dol op was’ is eenvoudiger dan ‘Bedenk een product voor een bedrijf, waarmee het snel een multinational kan worden’.
  • Koos Grenzeloos
    Bij deze brainstormoefening vertrek je vanuit het standpunt dat alles kan. Er zijn geen grenzen, dus geef antwoord op vragen als:

    – Wat zouden we doen als er geen budgetbeperkingen zijn?
    – Hoe pakken we het aan als we alle tijd van de wereld hebben?
    – Wat doen we als de techniek perfect met ons meewerkt?
    – Wat zouden we maken als geld verdienen geen rol speelt?

3 tips voor het brainstormen

Lang verhaal kort: brainstormen is een must try. Wij hebben alvast drie tips voor effectief te brainstormen op een rijtje gezet.

  • Zorg voor een diverse groep mensen
    En genoeg tijd om je in elkaars ideeën te verdiepen. Veel ideeën ontstaan uit een combinatie van ideeën. Hoe meer informatie je verzamelt, hoe groter de kans op zo’n gouden combi. In onze alledaagse routine is ruimte maken voor dit soort creatieve processen vaak lastig, “het komt er maar niet van.” Als je afspreekt om er wel tijd voor te maken is dat heel waardevol.
  • Brainstorm in een ruimte die je creativiteit prikkelt
    De ruimte waarin je een bijeenkomst organiseert is van grote invloed op jouw creatieve denkproces. Hierbij gaat het niet alleen om de inrichting van een ruimte, maar ook om de algemene sfeer en de lichtinval. Bovendien is kleur erg belangrijk — kleuren (en geuren) prikkelen onze zintuigen en beïnvloeden daarmee onze stemming. Voor een brainstormsessie is een inspirerende ruimte dus essentieel! Misschien zijn onze creatieve spaces wel iets voor jou.
  • Schrijf je ideeën op
    Zorg dat je ideeën opschrijft of laat opschrijven, en als het even kan: nummer de flipovervellen en stapels post-it’s zodat je de volgorde kunt terughalen. Doordat je tijdens een creativiteitssessie ideeën opschrijft, verzamel je veel input die je heel eenvoudig kunt (her)ordenen. Misschien is niet alles bruikbaar, maar het is altijd goed om alles in beeld te hebben en het er met elkaar over te hebben. Uiteindelijk vorm je de beste ideeën samen.

Met welk idee ga jij aan de slag?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt van ons een maandelijkse nieuwsbrief met interessante en vakgerelateerde artikelen. Je kan je altijd weer uitschrijven indien je deze niet meer wil ontvangen

Netwerkevent 6 april

Breid je netwerk uit bij Space to Create! Kom naar onze gratis netwerkborrel op donderdag 6 april.

Brainstormen, hoe doe je dat?

* Externe lunch wordt door ons georganiseerd bij een selectie van restaurants in de buurt (max 5 min lopen)