Een ruimte boeken in de zomer? Ontvang tot wel 40% korting! Meer informatie…

Vergroen je kantoor: dit zijn de fijnste plantjes voor je werkplek

Je ziet het steeds vaker — de saaie, grijze kantoorplekken maken plaats voor groene office jungles vol planten. Niet heel gek als je het ons vraagt! Planten zorgen niet alleen voor gezelligheid, maar hebben ook veel voordelen voor jouw werkplek. Wij zetten de fijnste plantjes op een rijtje voor je. 

De invloed van planten

Bij Space to Create kunnen we natuurlijk wel zeggen dat het plaatsen van planten in kantoor een goed idee is (onze locatie staat ook helemaal vol met groene amigos), maar je de werking van planten in inmiddels wetenschappelijk onderbouwd. Er wordt namelijk steeds meer onderzoek gedaan naar wat een werkplek beter maakt, zodat werknemers gezonder, productiever en gelukkig zijn. Wat blijkt – planten dragen hier enorm aan bij!

Uit een onderzoek van Washington Stake University, blijkt dat werknemers minder gestrest zijn als zij in een kantoor werken waar planten staan. Planten zouden namelijk voor een huiselijk gevoel zorgen wat ervoor zorgt dat werknemers meer op hun gemak zijn. Uit een ander onderzoek (van een hoogleraar in psychologie uit Noorwegen) zouden we zelfs kunnen concluderen dat het ziekteverzuim zakt als er bij iedereen een plant op zijn of haar bureau staat! De winst van het bedrijf verhogen door het aanschaffen van een paar plantjes klinkt als een goede investering toch?

Nog meer voordelen

Dat planten zorgen voor extra zuurstof, weten we inmiddels allemaal. Overigens doen ze nog veel meer dan dat! Planten zetten CO2 (kooldioxide) om naar zuurstof en met hetzelfde proces filteren ze ook schadelijke stoffen uit de lucht. Ze nemen de schadelijke stoffen en micro-organismen uit de lucht op via hun bladeren en breken deze af in de wortels. Planten zorgen verder voor minder stress, een huiselijk gevoel en meer rust in je hoofd. Dat noem je nog eens nuttige collega’s!

Sommige onderzoekers zijn een stapje verder gegaan en hebben het verband tussen planten en productiviteit getest. Zo zijn ze erachter gekomen dat een groene omgeving voor 15% meer productiviteit zorgt. Bij zelfs al 1 plant op kantoor stijgt de creativiteit, wat waarschijnlijk te danken is aan de rustgevende uitstraling van planten. Doordat we ons rustiger voelen komt er meer ruimte vrij in ons hoofd voor nieuwe ideeën! Dan zorgen de planten ook nog eens voor schonere lucht, wat zorgt voor een beter concentratievermogen. 

De beste planten voor jouw werkplek

Nu je weet dat planten niet alleen leuk zijn maar nog veel meer voordelen hebben, is het tijd om spijkers met koppen te slaan! Wij delen drie top plantjes voor iedere werkplek. 

1 | De pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides)

Deze pannenkoekenplant, oftewel Pilea Peperomioides, is perfect voor jouw werkplek. De plant doet zijn naam eer aan want de bladeren lijken op kleine pannenkoeken. Hij staat leuk in je interieur, maar moet wel regelmatig water hebben. De pannenkoekenplant heeft invloed op de luchtzuivering, wat betekent dat hij extra zuurstof produceert en schadelijke stoffen afbreekt. Winning.

2 | De gatenplant (Monstera Obliqua)

Deze gatenplant, oftewel Monstera Obliqua, is een hele populaire plant. De Monstera Obliqua heeft ook een luchtzuiverende werking, zodat je wat extra zuurstof binnenkrijgt op je werkplek. Voor een werkplek zonder schadelijke stoffen en een goed leefklimaat schaf je deze plant aan. Het is belangrijk dat je grond licht vochtig houdt en de bladeren besproeit met een plantenspuit.

3 | Paradijsvogelplant (Strelitzia Nicolai)

Heb je een werkplek in de zon? Dan is de paradijsvogelplant, oftewel de Strelitzia Nicolai, perfect voor jou. Deze plant is net wat groter en steelt daarom de show in jouw interieur. Daarnaast kan hij goed tegen zonlicht en is kou ook geen probleem, een makkelijke plant dus. De buitenste bladeren van de Strelitzia Nicolai kunnen na een tijdje bruin worden, maar geen zorgen: dat is een natuurlijk proces.

Naast deze twee toppers zijn er nog veel meer planten met deze voordelen. Denk aan de Aloë Vera die zorgt voor luchtzuivering en meer zuurstof, de Chlorophythum die ervoor zorgt dat gassen en giftige stoffen worden afgebroken of de Fiscus Benjamina die geluiden absorbeerd. 

Wat is jouw favoriet?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt van ons een maandelijkse nieuwsbrief met interessante en vakgerelateerde artikelen. Je kan je altijd weer uitschrijven indien je deze niet meer wil ontvangen

Netwerkevent 6 april

Breid je netwerk uit bij Space to Create! Kom naar onze gratis netwerkborrel op donderdag 6 april.

Vergroen je kantoor: dit zijn de fijnste plantjes voor je werkplek

* Externe lunch wordt door ons georganiseerd bij een selectie van restaurants in de buurt (max 5 min lopen)