Scrum is een manier van georganiseerd werken om snel en op een productieve wijze een project te verwezenlijken. Dit wordt gedaan in teamverband; meestal tussen de 4 en 8 personen. Doormiddel van Scrum ga je flexibel tewerk en sta je open voor nieuwe inzichten. Aan het begin worden er doelen opgesteld die verwezenlijkt dienen te worden. Deze doelen kunnen van alles zijn. Van het ontwerpen van een auto, tot het ontwikkelen van een nieuwe strategie en tot het ontwikkelen van een nieuwe software.
De rolverdeling van de scrum methodiek
- Scrum team (een zelforganiserend team met ieder zijn specialiteit)
- Product owner (een geëngageerde opdrachtgever voor het product)
- Scrum master (een geëngageerde teamleider die het team optimaal laat presteren)
- Stakeholders (Personen die betrokken zijn bij het project en inspraak hebben tijdens de review van het product)
Het verloop van de scrumsessie
- Sprintplanning (in een korte periode worden onderdelen van het project uitgewerkt)
- Stand up (elke dag neemt het team 15 minuten de tijd om de voortgang van het project te bespreken en om te kijken of ergens tegenaan gelopen wordt.
- Review (De oplevering en presentatie van het product, en eventuele feedback van stakeholders)
- Retrospective (Het team kijkt naar hoe het heeft gepresteerd en kijkt naar hoe het proces verbeterd kan worden)
Wat bepaal je vooraf aan de scrumsessie
- Alle kenmerken en eisen waar het product aan dient te voldoen
- Alle taken die volbracht dienen te worden om het product tot een succes te maken
- Alle criteria om aan het eind van de sprint te bepalen of het product is geslaagd
Hoe ga je te werk tijdens de scrumsessie
- Je gebruikt een bord waarop je drie categorieën aanmaakt: To do, busy en done. Op dit bord gebruik je bijvoorbeeld post-its die je telkens van de ene categorie meeneemt naar de volgende. Je pakt bijvoorbeeld een post-i van to do, plakt dit op busy wanneer je er mee bezig bent, en plakt dit op done wanneer je de taak hebt afgerond.
- Je reflecteert constant op waar je mee bezig bent, en wat de ideale oplossingen zijn om het product te doen slagen. Kom je op een beter idee dan voorhand bepaald was? Dan ga je verder met het betere idee. Niks is vastgelegd in steen. Met je team werk je naar het ideale product, en dat product vormt zich gaandeweg.
De valkuilen van de scrum methodiek
Zoals gewoonlijk zijn er nooit alleen maar voordelen. Ook scrum werken kent zijn valkuilen:
- Door zo gefocust te zijn op het snel afkrijgen van een product kan het oog voor kwaliteit en duurzaamheid komen te vervallen. Wanneer je telkens je product aan het bijschaven bent, is er minder ruimte om het product goed te testen. Dan wordt het ‘komen met nieuwe ideeën’ wellicht belangrijker dan een in de kern goedwerkend product af te leveren.
- Het idee dat telkens iemand anders de leider is werkt heel goed in een erg hecht team. Echter, wanneer er een leider bij komt vanuit een andere afdeling, of met een ander soort functie, dan kan dat voor wrijving zorgen. Het belangrijkste is dat er een feeling en synergie in het team ontstaat. Het bereiken van die synergie kan lastig zijn wanneer niet iedereen op dezelfde manier in het team staat.
Deze valkuilen zijn uiteraard te voorkomen. Wanneer je scrum werken onder de knie hebt kan het een uitermate effectief middel zijn om betere en snellere resultaten te boeken met projecten.