Netwerken is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar, in de praktijk kan het soms lastig zijn om je contactenkring efficiënt uit te breiden. Sommige mensen hebben de voorkeur om dit via LinkedIn te doen, maar je hebt ook netwerkevents en flexwerkplekken zijn ook ideaal om nieuwe zakelijke contacten te leggen. We vertellen je wat netwerken precies is, wat het doel is en wat goede netwerkgesprek vragen zijn. Netwerken, hoe doe je dat?
Wat is netwerken?
Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten (zowel online als offline). Jouw netwerk kan je vervolgens helpen in je werk, carrière en privéleven. Niet alleen moet jij er iets aan hebben, maar jouw contacten ook. Het kan je bijvoorbeeld helpen bij het vinden van een geschikte baan of opdracht, en ook jij kunt een ander daarbij helpen. Netwerken is geven en nemen. Wil je jouw zakelijke contactenkring uitbouwen? Dam is het belangrijk dat je hier actief mee aan de slag gaat. Je hebt verschillende manieren om een goed netwerkgesprek te voeren en plekken waar je de juiste mensen kunt vinden.
Wat is het doel van netwerken?
Het doel van netwerken is het delen van kennis, informatie en contacten. Wanneer jij hier actief mee aan de slag gaat, gaat je zakelijke kring je vanzelf voordragen voor nieuwe functies, opdrachten en uitdagingen. Hoe groter je netwerk, hoe groter de kansen! Het biedt toegang tot veel specialisten uit verschillende vakgebieden. Heb jij een vraagstuk over marketing? Waarschijnlijk heeft die strateeg uit jouw contactenkring de oplossing paraat voor je. De volgende keer bied jij jouw kennis aan.
Wat is een netwerkgesprek?
Met netwerkgesprekken verzamel je tips, advies en informatie over de branche en/of het bedrijf dat je interessant lijkt. Je komt het bedrijfsleven te zien vanuit het perspectief van een professional. Jij moet je in het gesprek weten te profileren en vertellen waar je heen zou willen met je carrière en waarom. Het kan ook zijn dat je helemaal nog niet zo goed weet wat je wilt. Dan kan een netwerkgesprek helpen met oriënteren. In zo’n gesprek maak je aan elkaar duidelijk wat je doet, waar je kennis ligt en waar je voor in te zetten bent.
Een netwerkgesprek voeren
No pressure! Voor een netwerkgesprek hoef je niet nerveus te zijn. Je leert elkaar gewoon kennen. In het gesprek zelf komen de volgende vier momenten altijd aan bod:
- Persoonlijke introductie: stel jezelf voor en geef aan wat jouw doel is van het gesprek. Leer elkaar beter kennen!
- Aanknopingspunten: benadruk waarom je jouw gesprekspartner wil spreken en wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.
- Vragen stellen: stel vragen over de branche, het bedrijf en de baan van je gesprekspartner.
- Netwerkgesprek afsluiten: dank je gesprekspartner en vraag eventueel om tips en advies. Misschien krijg je een suggestie voor een netwerkgesprek met iemand anders.
Goede netwerkgesprek vragen
Soms ben je zo in gesprek geraakt dat je het doel een beetje uit het oog verliest. Handig om dan terug te vallen op de vragen die je hebt voorbereid! Wij zetten er een aantal op een rijtje voor je. Tip: schrijf ze op, verwerk ze in je agenda of zet ze in je Notities.
Algemene netwerkvragen over jouw gesprekspartner:
- Hoe ben jij aan deze baan gekomen?
Dit geeft jou informatie over hoe jij werk kan vinden binnen de gewenste branche. - Welke stappen heb je gezet om tot deze functie te komen?
Dit geeft inzicht in jouw mogelijk loopbaan. - Wat zijn jouw verantwoordelijkheden?
Geeft inzicht in de eventuele leiderschapspositie die je ambieert.
Algemene netwerkvragen over het bedrijf/de branche:
- Kun je iets vertellen over de cultuur binnen het bedrijf/branche?
Ontdek of de branche bij jou past: zoek jij informeel/ formeel, profit/non-profit. - Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de branche de komende jaren?
Hier zoom je in op de verwachtingen voor de toekomst. - Denk jij dat ik een realistisch beeld heb van de branche/het bedrijf/de functie?
Een reality-check voor jou. - Wat vind je van mijn kansen binnen deze branche?
Reality-check van de huidige arbeidsmarkt.
Algemene netwerkvragen ter afsluiting:
- Heb je nog adviezen voor mijn volgende netwerkgesprekken?
Zo kom je er achter wat je kunt verbeteren. - Is er iemand of zijn er meerdere mensen in uw netwerk met wie ik nog eens verder zou kunnen praten?
Zorg voor een sneeuwbaleffect en leer nieuwe mensen kennen. Weet men niemand? Vraag of je na twee weken weer contact met ze mag opnemen om het nogmaals na te vragen. - Mag ik u naam gebruiken in een eventueel vervolggesprek?
Dat zorgt voor een ‘warm welkom’ bij iemand die je niet kent, maar wel wilt spreken. Doen, het werkt!
Drie netwerktips
Tegenwoordig kan netwerken overal en altijd. Bovendien heeft iedereen een andere stijl. Wellicht sluit jij je maandelijks aan bij een netwerkborrel of plof je graag neer in een coworking space. Of past connecten via LinkedIn beter bij jou? Laatst vroegen we via LinkedIn want de favoriete netwerkmanieren zijn. Onderstaand vind je onze voornaamste drie tips:
Tip 1: Coworking spaces / flexwerkplekken
Een coworking-omgeving is een ideale netwerkplek. Je kunt met mensen praten en zodoende nieuwe ideeën opdoen. Je wordt immers omringd door andere hardwerkende professionals zoals jij, wat zorgt voor extra motivatie. Wil je dit een dagje proberen? Bij Space to Create bieden we een dagkaart aan – je bent meer dan welkom!
Tip 2: Netwerkevents, recepties & netwerkborrels
Netwerkevents zijn een uitstekende manier om jezelf en je bedrijf/concept in de spotlights te zetten. Hier vind je namelijk je toekomstige klanten, journalisten die over je schrijven of de investeerders die de groei van je bedrijf financieren. Nu hoef jij alleen nog een sprankelende pitch voor te bereiden om ze te overtuigen!
Tip 3: Opleidingen, cursussen en trainingen
Een training is niet alleen goed voor jouw ontwikkeling, het biedt ook toegevoegde waarde aan jouw netwerk! Juist in de specifieke trainingen rondom jouw vakgebied vind je gelijkgestemden uit jouw branche. Wellicht kennen zijn wel die ene strateeg die jij nodig hebt of kunnen zij je verder helpen met jouw projecten.
Dus, met wie doe jij binnenkort een bakkie?